top of page
IMG_4973.jpeg
IMG_3344.jpeg
IMG_4974.jpeg

Gårdsbutik
Byggnadsvård & Ekobygg

med loppishörna och annat smått & gott!

Butik under uppbyggnad

SnickarFranck håller på att bygga upp en butik med försäljning av bland annat byggnadsvårdsprodukter och ekologiska byggvaror på Allegården.

 

Idén är en rustik gårdsbutik i gammeldags charm där man kan hitta lite allt möjligt förutom byggnadsvårdsprodukter.

 

Butiken är under uppbyggnad med än så länge ett begränsat sortiment - men det mesta inom byggnadsvård och ekobygg kan vi ta hem till dig inom ett par dagar. Passa på och komma och fråga om ekobygg och byggnadsvård och klämma och känna på produkter när butiken är öppen. Passar inte öppettiderna - hör gärna av dig, vi är på Allegården flera dagar i veckan. 

Förutom ekobygg och byggnadsvård vill vi fylla butiken med lokalproducerade produkter, ekologiska varor, återbruk, hantverk, smått och gott som fröjdar både öga och gom och såklart en liten second hand- och loppishörna. Målet är ett mysigt utflyktsmål med massor av spännande och intressanta varor - vi fyller på butiken lite efterhand.

 

Läs mer om vårt sortiment genom att skrolla ner.

 

ÖPPET

Onsdagar kl 13.30-17.00
/Stängt röda dagar/
SEMESTERSTÄNGT från 19 juni

Kontakta oss om du vill köpa isolering eller färg vid annat tillfälle


Självbetjäning alla dagar
kl 07.00-20.00

Du som är registrerad kund hos oss kan hämta dina produkter när det passar dig. (Välkommen in till butiken för att registrera dig.)OBS! Kontantfri butik. Vi tar Swish eller kortbetalning.
 

Ekoisolering
IMG_3348.jpeg
IMG_3344.jpeg
IMG_3347.jpeg

Varför ekologisk isolering?
Och vilken ska man välja?

I dagsläget har vi avtal med flertalet av Sveriges främsta leverantörer inom ekologisk isolering.

 

 • Huntons Träfiberisolering

 • Islolina (Linisolering)

 • Lindrev (Zikon och Claessons Trätjära)

 • Hampaisolering (Österlen)

 • Perlite

 • Hasopor/Glapor (skumglas)

Önskar du att vi tar in en produkt vi ej har i vårt sortiment bara kontakta oss.

Renovera äldre hus enbart med diffusionsöppna material

Vi arbetar både med äldre hus och nybyggnation. I äldre hus är det väldigt viktigt att den diffusionsöppna konstruktionen bevaras. Det vill säga att fukten kan vandra genom golv och väggar. Ekologisk isolering kan både buffra fukt och avge den. Vi arbetar aldrig med täta plastmaterial och har sett många vackra äldre hus blivit förstörda genom moderna renoveringar.


Fuktskador är ett stort problem där tidigare diffusionsöppna konstruktionen täppts igen med modern isolering, täta plastfärger och plastbelagda golv och tapeter eller genom användandet av cement. Vi rekommenderar enbart diffusionsöppna material vid renovering av äldre hus.

När man bygger nytt?

När det kommer till nybyggnad kan man välja en av två skolor. Den ena gör hela huset totalt tätt medan andra tillåter fuktvandring. Enligt vår filosofi är det bättre att förebygga framtida problem snarare än att skapa dem. Kommer det in fukt i en tät konstruktion är det början till något som kan bli mycket kostsamt att åtgärda.  

Gott för planeten och din hälsa

Vinsten med att använda ekologiska material är dessutom ett mindre klimatavtryck och ett hus där du och din familj kan njuta av att vistas i en giftfri miljö.

Vilken ekologisk isolering ska man välja?

Vi har de flesta sorter av ekologisk isolering som finns på marknaden. Några har vi hemma på lager och andra kan vi beställa. Vill du ha stora mängder kan vi beställa hemleverans. Vi får ofta frågan vilken sorts ekologisk isolering man ska välja. Här är det en fråga om smak och storlek på plånboken. Till väggar brukar vi säga att träfiber är mest kostnadseffektiv och till tak brukar vi rekommendera sprutisolering av cellulosa. (Vi i SnickarFranck kan hjälpa er med alla förarbeten eller hela jobbet om ni vill.)

Till grunder direkt an mot mark brukar vi rekommendera Perlite (vulkansten) om man har ont om plats och skumglas om man har lite mer utrymme. Sen finns det en massa andra alternativ och vi hjälper er gärna att komma fram till den lösning som är bäst för ert hus och era önskemål.

IMG_4974.jpeg
5B855A4D-DE05-44D5-9A90-C0966088A717.jpg
IMG_4973.jpeg

Linoljefärg - väldens bästa färg?
Och andra fantastiska färger

Ekologiska farger

Vi är stolta återförsäljare till några av landets finaste målarfärger för både inomhus- och utomhusbruk.

 

 • Enetorpets Linoljefärg

 • Gysinge Byggnadsvård:

 • Linoljefärg

 • Slamfärg

 • Tjära

 • Järnvitriol

 • Ovolin - Äggoljetempera

 • Ekologisk tak- & väggfärg

Önskar du att vi tar in en produkt vi ej har i vårt sortiment bara kontakta oss.

Linoljefärg - färgernas drottning

Egentligen behöver man bar en färg till allt: linoljefärg. Oslagbar helt enkelt. Det är linoljan i färgen som är den magiska ingrediensen. Tester som gjorts visar hur djupt in i träet den tränger in och skapar ett väldigt gott skydd. Linolja tycker vissa tar längre tid att torka. Men å andra sidan behöver man aldrig skrapa när man ska måla om! Färgen lägger sig inte heller som ett tätt skikt på träet som plast och alkydfärg gör vilket ofta orsakar att träet under ruttnar. Ytan blir istället vackrare ju mer den åldras. Visste du att dessutom plastfärger på hus har visat sig vara den största orsaken till mikroplaster i vår natur? 

Äggoljetempera - en annan favorit

En av våra personliga favoriter förutom linoljefärg är äggoljetempera. Det är en emulsionsfärg mellan främst vatten, linolja och ägg. Emulsionen gör färgen mer lättarbetad än linoljefärg och dessutom torkare den fortare. Ytan blir efter härdning väldigt tålig mot smuts och mekanisk påverkan. Äggoljetempera lämpas sig enbart för inomhusbruk och är perfekt till träpaneler, köksinredning och snickerier.

Traditionellt Falurött hus?

Om man väljer bra virke behöver man egentligen inte måla sitt hus. Behovet av att sätta färg på sina hus kommer historiskt från rent estetiska anledningar. Det skulle se mer exklusivt ut! En av de första färgerna som vi i Sverige började måla hus med var slamfärg eller populärt kallat Faluröd färg. Slamfärgen är kostnadseffektiv och väldigt lätt att underhålla. Gå inte i fällan och köp akryl-/alkydfärg som är röd. Äkta slamfärg består i huvudsak av pigment, en stärkelsekälla och ibland lite linolja - inget annat!

bottom of page